«Ταινίες Vs Βιβλία»

Αμφιλεγόμενο το θέμα. Μα δεν καταλαβαίνω γιατί τίθεται θέμα σύγκρισης. Είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα, με τις αδυναμίες και τα προτερήματά τους. Το μόνο τους κοινό, ότι είναι μέσα ψυχαγωγίας και τα δύο. Από εκεί και πέρα το καθένα έχει το δικό του ρόλο να εκτελέσει. Άλλωστε υπάρχει κάποιος λόγος που αποφασίζεις να διαβάσεις ένα βιβλίο και κάποιος άλλος, διαφορετικός, να δεις μια ταινία.

Ξεκινώντας με τις ταινίες, χωρίς να έχω πρόθεση να τις υπονομεύσω, πώς θα μπορούσα άλλωστε όντας λάτρης του κινηματογράφου, θεωρώ ότι είναι πιο εύκολο να δοθεί μια εξήγηση για το τι μας κάνει να βλέπουμε ταινίες.
Προσωπικά θεωρώ τις ταινίες μηχανισμό ενεργοποίησης συναισθημάτων, όλων των ειδών. Οι κωμωδίες προκαλούν γέλιο, οι αισθηματικές συγκίνηση, τα θρίλερ και οι ταινίες τρόμου προκαλούν αγωνία και φόβο και πάει λέγοντας. Αυτός πιστεύω ότι είναι ο κύριος λόγος που βλέπουμε ταινίες, γιατί μας αρέσει να νιώθουμε έντονα συναισθήματα! Τρανή απόδειξη οι ταινίες τρόμου δίχως πλοκή και συγκεκριμένο σενάριο και οι σαχλές κωμωδίες, κυρίως παρωδίες που αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας και πολλές φορές τα ξεπερνούν. Πλήρης απουσία ποιότητας σε τέτοιου είδους ταινίες κι όμως συναντούν τεράστια επιτυχία. Ο λόγος είναι προφανής. Ο τρόμος και η ευθυμία που πηγάζει απ' το γέλιο αντίστοιχα είναι απ' τα πιο δυνατά συναισθήματα, συνεπώς, εκείνα τα οποία επιδιώκουμε να νιώθουμε πιο συχνά. Βέβαια κάποιοι δεν αντέχουν τις ταινίες τρόμου και συνήθως είναι άτομα που προτιμούν τις αισθηματικές ταινίες. Τέτοιου είδους ταινίες είναι αναπόφευκτο πολλές φορές να μην εκφράζουν πρωτοτυπία και να παρατηρούνται αρκετές ομοιότητες στα μεταξύ τους σενάρια. Η επιτυχία τους όμως προέρχεται από τον τρόπο που αγγίζουν τους θεατές συναισθηματικά.

Φαντάζομαι τι θα μπορούσε να λεχθεί για τα παραπάνω μα δεν θέλω να παρεξηγηθώ. Δεν εννοώ ότι οποιαδήποτε ταινία, όσο άθλια κι αν είναι θα τη παρακολουθούμε γιατί μας προτρέπει να νιώσουμε έντονα συναισθήματα. Αυτό που θέλω να κάνω κατανοητό είναι ότι παρασυρόμενοι από αυτά τα συναισθήματα θα αναγνωρίσουμε την χαμηλή ποιότητα της ταινίας αλλά δεν θα αρνηθούμε ότι την απολαύσαμε. Έχουμε επίγνωση του τι βλέπουμε αλλά παραδιδόμαστε στην επίδραση που έχει αυτό στον συναισθηματικό μας κόσμο. Μα προσοχή! Αυτό δεν μας κάνει αδύναμους, μας κάνει ανθρώπους. Αυτή είναι η γνώμη μου.

Τώρα όσον αφορά τα βιβλία, πιστεύω ότι πρόκειται για προσωπική υπόθεση του κάθε αναγνώστη. Ο καθένας έχει τις δικές του προτιμήσεις, τις δικές του προσδοκίες. Εδώ δεν πρόκειται απλώς για ένα καταιγισμό συναισθημάτων αλλά για ένα ταξίδι με καπετάνιο τη φαντασία. Τίποτα δεν σερβίρεται έτοιμο εδώ, πρέπει όλα να τα χτίσεις μόνος σου. Από την αρχή έως το τέλος. Σου δίνεται η ιστορία μα είναι στο χέρι σου το πόσο καλά θα την αναπαραστήσεις. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον αν καθ' όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης κάποιου μυθιστορήματος υπήρχε ένα συννεφάκι από πάνω μας που θα απεικόνιζε τον τρόπο που αναπαριστούμε την ιστορία. Μα αυτή είναι η γοητεία των βιβλίων. Σε προτρέπουν να βυθιστείς σ' ένα δικό σου, εσωτερικό κόσμο μετατρέποντας εκείνη τη στιγμή της ανάγνωσης σε απολύτως προσωπική. 

Κατά τη γνώμη μου όταν σχεδιάζεις ν' αποκτήσεις μια συλλογή από βιβλία που σ' ενδιαφέρουν ποτέ δεν πας στα τυφλά. Είναι απαραίτητο να κάνεις μια μικρή έρευνα ώστε έτσι να αποφύγεις και πιθανές απογοητεύσεις. Δεν είναι δύσκολο ούτε χρονοβόρο καθώς με τη βοήθεια του Ίντερνετ όλες οι πληροφορίες που χρειάζεστε βρίσκονται σε μηδενικό χρόνο. Αρκετά εξυπηρετικό θεωρώ το Ίντερνετ και για τον εξής λόγο: η αναζήτηση ενός βιβλίου οδηγεί στην εύρεση πολλών παρόμοιων που ενδεχομένως να μη βρίσκονται στα βιβλιοπωλεία αλλά και λοιπά έργα του ίδιου συγγραφέως αν υπάρχουν. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος της μέρας καταλήγεις με μια λίστα πολλά υποσχόμενων βιβλίων που έχεις βάλει στόχο να διαβάσεις και που συνεχώς ανανεώνεται. Τι καλύτερο απ' αυτό;

 

Υπάρχει νικητής τελικά; H απάντηση είναι όχι, διότι δεν υπάρχει διαμάχη. Θα μπορούσε να λεχθεί ότι και τα δύο αποτελούν νικητές στο δικό του τομέα το καθένα. Θα δεις μια ταινία για να περάσεις καλά, να διεγείρεις τα συναισθήματά σου. Θα διαβάσεις ένα βιβλίο για να χαλαρώσεις, να ταξιδέψεις λίγο με τη φαντασία σου. Σίγουρα το ένα είναι πιο δημιουργικό αλλά το άλλο προσφέρει πιο άμεσα αποτελέσματα.

 Η πιο συμβιβαστική και σοφή, θα τολμούσα να πω, λύση είναι να διατηρείται μια ισορροπία ανάμεσα στην ανάγνωση και την τηλεθέαση. Διαβάστε όσα περισσότερα βιβλία μπορείτε μα μη χάσετε και καμία ταινία που να αξίζει το κόπο. Γεμίστε τη καθημερινότητά σας με ιδέες, φαντασία, συναισθήματα από βιβλία αλλά και ταινίες που σας άγγιξαν. Πρόκειται για έναν τελείως άλλο κόσμο. Αξίζει να τον κάνετε μέρος του δικού σας.

 

 

 

 

Time in Αθήνα: